Yiğitler Kız Teknik ve Meslek Lisesi Avrupa Birliği Projesi

Yiğitler Ktml Avrupa Birliği Projesi

Yiğitler Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin proje sahibi olduğu “Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli Bireylerin Normal Gelişim Gösteren Bireylerle Aynı Ortamdaki Mesleki Eğitim Süreçlerinin İncelenmesi” adlı Avrupa Birliği Projesi, Bursa Valiliği, Yıldırım Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği, Bursa Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği, Bursa İlhan Parseker Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ortaklığında yürütülmektedir.

Proje kapsamında hafif düzeyde zihinsel engelli bireylerin mesleki eğitim süreçlerini Avrupa’daki uygulamaları yerinde incelemek, karşılaştırma ve değerlendirmeler yapmak, etkili uygulamalarının ülkemizde de uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacı ile Nisan ayında İtalya – Rimini ve Mayıs ayında İspanya-Valencia’da ziyaretlerde bulunulmuştur.

Ziyaretler sırasında Kaynaştırma eğitimi uygulayan 3 Meslek Lisesi, engellilerle ilgili işlemlerin yürütüldüğü iş eğitim merkezleri ve korumalı iş yerlerinin bağlı bulunduğu entegre bir sosyal kamu kurumu, engelli bireylerin doğrudan üretime katıldıkları iş atölyeleri ve bir otistik çocuklar eğitim merkezi ziyaret edilmiştir.

YİĞİTLER KTML - AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ

Yurt dışı ziyaretlerden elde edilen sonuçlar şöyledir;

1. Kaynaştırma öğrencilerinin tanılanması;

Ziyaret edilen ülkelerde çocukların 3 yaşından itibaren ana okuluna gitmeleri zorunludur. Kreş ve anaokullarına düzenli aralıklarla gelen doktor tarafından çocukların kontrolleri ve gerekli görülen durumlarda testleri yapılmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde Özel Eğitime Gereksinim duyan bireylerin tanılanması 3 yaşına kadar tamamlanmaktadır.

2. Okullarda Kaynaştırma Eğitimi

İlköğrenimini tamamlayan kaynaştırmaya tabi öğrencinin eğitim hayatına hangi lise türünde devam edeceğine aile, okul ve hastanenin psikoloji-nöroloji servisi birlikte karar vermektedir. Fakat son karar aileye aittir.

• Tüm engelli öğrenciler akranları ile birlikte normal sınıfta eğitim almaktadır.
  • Sınıftaki normal zeka düzeyindeki öğrenciler ve velileri psikologlar tarafından engelli öğrenciler hakkında bilgilendirilmektedir.
  • Okullarda Destek Eğitim odası bulunmaktadır.
  • Destek eğitim odası, kriz anında, yeme içme ihtiyaçları olduğunda, derslerde kıyafet değişikliğinin gerekli olduğu anlarda kullanılmaktadırlar.
  • Okula gelemeyen öğrenciler için destekleyici öğretmen eve gidebilmektedir. Ayrıca internet üzerinden de eğitim verilebilmektedir.
  • Hafif düzeyde engelli öğrencilerin bulunduğu sınıflarda sadece ders öğretmeni,
  • Orta düzeyde engelli öğrencilerin bulunduğu sınıflarda ders öğretmeni + destekleyici öğretmen,
  • Ağır düzeyde engelli öğrencilerin bulunduğu sınıflarda ders öğretmeni + (sürekli) destekleyici öğretmenle eğitim verilmektedir.
  • Engelli öğrenciler beden eğitimi derslerini ayrı işlemektedir.
  • Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler, başarılı olamadığı ya da tekrara ihtiyaç duyduğu dersleri günlük ders saatlerine ilaveten almaktadırlar.
  • Özel eğitim öğretmeni olmayan ders öğretmenleri okul idaresinin belirleyeceği Özel Eğitim Kurumları/ Rehabilitasyon merkezlerinden bu öğrencilerin eğitimleri hususunda kurs alabilmektedirler.

17 Temmuz 2014 tarihinde tamamlanacak olan projenin yürütülmesi ile ilgili bilgi verildiği ve sonuçlarının açıklandığı Son Değerlendirme toplantısı 26.06.2014 tarihinde Bursa valiliği konferans salonunda proje ortaklarımızdan Milli Eğitimden Sorumlu Vali Yardımcımız Sayın Eyüp Sabri KARTAL, Özel eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin AKYILDIZ,Yıldırım RAM Müdürü İlker ÖZDEMİR’in değerlendirmeleri ile Bursa ilindeki Meslek Liselerinin ve Engelli Derneklerinin yöneticilerinin ve öğretmenlerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.