Kaldırımlardan Mantar Taşları Kaldırılsın

Dernek_logo

Görme ve bedensel engelliler araçların kaldırımlara park etmelerine mani olmak amacıyla konulan ve “mantar” olarak tabir edilen kaldırım taşlarının görme engellilere zorluk yaşattığından yakındılar.

Antalya Adliyesi önünde toplanan görme ve bedensel engelliler, kaldırıma araç park eden bir sürücü ve eşi tarafından görme engelli bir arkadaşlarına yapılan sözlü ve fiziki saldırıyı kınadılar. Altı Nokta Körler Derneği, Beyaz Baston Görmeyenler Derneği, Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi, Eğitim Sen Antalya Şubesi, Antalya Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği ile Tarım Orkam-Sen Antalya Şubesi adına konuşan Hazine Avukatı Nuran Otluoğlu, engellilerin Antalya’da karşılaştıkları en büyük sorunun ulaşım olduğunu dile getirdi. Otluoğlu, ulaşım sorununun yalnızca otobüs ve minibüs sorunu olarak algılanmaması gerektiğini, otobüse binip inmekteki sorunlar, rampaları iniş ve çıkış, kaldırımlara park eden araçlar, kaldırımlarda gezen motosiklet ve bisikletler, kaldırımlardaki levha ve direkler, kaldırımlardaki seyyar satıcıların tezgahları ve onların kurdukları şemsiyeleri, kaldırımlarda “mantar” olarak adlandırılan ve araçların parkına engel olan taşlar, kaldırım kenarında bulunan ağaçların budanmayan dalların yollara sarkması gibi sorunların çözüm beklediğini belirtti.

Bu sorunları görme engelli arkadaşlarının da yaşadığına işaret eden Otluoğlu, “Kaldırımlar işgal edilmiş. Görme engelli bir arkadaşımız, kaldırıma park eden bazı kişiler tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğradı. Kaldırımda yürüyen engelli bir arkadaşımızın gözüne de kaldırımdaki şemsiyenin demiri girdi” dedi.

Bu tür sorunları artık yaşamak istemediklerine dikkati çeken Otluoğlu, bu sorunların Antalya’da diğer kentlere göre daha fazla yaşandığını, gerek belediyeleri, gerekse Antalya Valiliğini bu konuda hassas olmaya davet ettiklerini ifade etti. Otluoğlu, bu tür sorunlarda polisi aradıklarında polisin ilgilenmediğinden de yakındı.

Nuran Otluoğlu, araçların kaldırımlara park etmelerini önlemek amacıyla mantar taşları konulduğuna da değinerek, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi kaldırımlardaki mantar taşlarını kısmen kaldırdı ama bunun Antalya’nın tamamına uygulanmasını bekliyoruz. Işıklar Caddesindeki görme engellilere uygun yürüme bandının tüm Antalya’ya uygulanmasını istiyoruz. İlçe belediyelerini de mantar taşlarını kaldırmaya davet ediyoruz. Kaldırım rampalarındaki tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımız için uygun hale getirilmesi de gerekmektedir. Yerel zabıta elemanlarının bu konuda eğitilmesi ve artırılmasını bekliyoruz. Antalya’da bulunan yaklaşık 100 bin engellinin yaşamını kolaylaştırmak için gereğini yapmaya davet ederken, halkımızı da engellilere karşı daha duyarlı davranmaya devam ediyoruz. “