BTSO İşbirliğiyle 3.Eğitim Semineri

Doç. Dr. Arzu Özen Semineri

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) ve Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği iş birliği ile özel gereksinimli çocuklara destek eğitimi veren rehabilitasyon merkezi eğitimcilerine yönelik eğitim seminerlerinin 3.sü gerçekleşti.

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzu Özen’in “Gelişimsel Yetersizliği Olan Çocuklar İçin, Oyun ve Öğrenme” konulu vermiş olduğu seminere BTSO’ya üye Bursa’daki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yönetici ve eğitimcileri katıldı.

Doç. Dr. Arzu Özen, “Oyun çocuğun yaşamının her evresinde var olan bir etkinliktir. Çocuğun içinde yaşadığı dünyayı tanıması, yeteneklerini fark etmesi, yaratıcılığını geliştirmesi ve duygularını ifade etmek için kullandığı en uygun iletişim yolu olan oyun, yalnızca tipik gelişim gösteren çocuklar için değil, gelişimsel yetersizliği olan çocuklar içinde önemli bir etkinliktir. Tipik gelişim gösteren çocuklar çoğu zaman yetişkin desteğine gereksinim duymadan kendilerine sunulan doğal modeller aracılığıyla pek çok oyunu oynar duruma gelebilirler. Gelişimsel yetersizliği olan çocuklar ise oyun başlatma ve kurmada, sürmekte olan bir oyunu devam ettirmede sınırlı beceriler gösterirler. Bu nedenle gelişimsel yetersizliği olan çocuklarla çalışan uygulamacıların/öğretmenlerin, öğrencilerinin oyun etkinliklerine katılımını sağlamada belli düzenlemeler yapmaları gerekmektedir. Bu düzenlemeler: (a) oyun becerisini belirleme, (b) oyun araç gereçlerini hazırlama, (c) oyun ortamını düzenleme, (d) taklit ve model olma gibi stratejiler kullanma, (e) oyun rutini kurma, (f) öğrenme ve iletişim gereksinimleri yaratma gibi sıralanabilir.” diyerek, gelişimsel yetersizliği olan çocuklar dikkate alınarak sıralanan her bir düzenleme hakkında eğitimcilere bilgi verdi.

Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız, özel eğitimde çalışan eğitimcilerin mesleki deneyimlerini geliştirmek adına bu tür seminerlere ve eğitim alanındaki diğer çalışmaları yürütmeye devam edeceklerini, değerli vakitlerini bu tür eğitim faaliyetlerine ayırdıkları için eğitimcilere teşekkür etti. Özel eğitim alanında yapılan bu çalışmaların Bursa’nın geneline de yansıyacağını ve eğitimcilere çok özel, kıymetli bir iş yaptıklarını söyledi.

BTSO 23. Komite Meclis Üyesi Ali BOCAN, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Akademik Odalar Birliği Projesi kapsamında 23. Komite olarak; Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği iş birliğiyle, Bursa’da Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı şirketlerin yöneticilerine ve eğitimcilerine yönelik düzenlemiş olduğumuz 2.yılın 3.eğitim programını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri olarak siz öğretmenlerin duyarlılığı ve özverili çalışmaları sayesinde Bursa’nın eğitimine büyük katkı sağlayacağınıza ve bu eğitim seminerleriyle de daha başarılı olacağınıza inanıyorum. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) olarak siz eğitimcilerimize, Bursa’mıza hizmetkâr olmaktan, bu hizmetleri yapmaktan onur duyacağız. Sizleri yeni bir eğitim semineri ile burada tekrar görmekten büyük mutluluk duyduk.” dedi.